Pajzsmirigy vizsgálat

A fluoridos víz okozta pajzsmirigybetegségek

A vezetékes vízhez több országban is fluoridot adnak a fogszuvasodás megelőzéseképp, de úgy látszik több egészségkárosító hatása van mint amennyi hasznot reméltek tőle. Többek közt pajzsmirigybetegségeket okozhat.Egy angol, pajzsmirigybetegségekkel foglalkozó orvos, dr. Barry Durrant-Peatfield szerint a fluorid károsítja bizonyos enzimek működését, illetve olyan proteinekét, amelyek különböző létfontosságú kémiai reakciókban vesznek részt. [1] A kutatások alapján a fluorid inkább méreganyag, mintsem egészségmegőrző eszköz, ami nemcsak a vízből, de a levegőből és az ételekből is a szervezetünkbe juthat, ahol az évek során felhalmozódik.

A pajzsmirigy szerepe

A fluorid károsítja többek közt a pajzsmirigyet, amely a légcső előtt két oldalt helyezkedik el, és két fontos hormont is termel, a tiroxint és a trijód-tironint. Ezek többek közt serkentik a fehérjeszintézist, és nélkülözhetetlenek az idegrendszeréhez egészséges fejlődéséhez. A pajzsmirigyet károsító fluorid annak túl- vagy alulműködését okozhatja. Felléphet például a Graves-Basedow-kór: ez a mirigy autoimmun betegsége, amely pajzsmirigy-túlműködést vált ki. A betegség következtében a szervezet a vérben lévő TSH receptor (a pajzsmirigy működését irányító hormon) ellen antitesteket termel, minek következtében a pajzsmirigy fokozott hormontermelésbe kezd. A pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb tünetei a pajzsmirigy-megnagyobbodás, a szapora szívműködés, a hajritkulás, a korai őszülés, a vérnyomás-emelkedés, a haj- és körömproblémák, illetve az előredülledő szem.

A fluorid pajzsmirigy-alulműködést is okozhat

A szervezetben felgyülemlő fluorid az úgynevezett Hashimoto-betegséget, azaz a krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladást is előidézheti. Ez szintén egy autoimmun betegség, főként a nőket érinti, és pajzsmirigy-alulműködést, illetve súlyos esetben a szerv pusztulását is okozhatja. Tünetei közé tartozik a hajhullás, a hízás, a szellemi lelassulás, a bőrszárazság vagy a depresszió.

A fluor előfordul a magyarországi ivóvizekben is

A fluor a természetben gyakori elem, a litoszféra 13. leggyakoribb eleme. Előfordul a vizeinkben és a kőzetekben. Magyarországon a legtöbb fluort a vezetékes vízzel és az ásványvizekkel vesszük magunkhoz. Az uniós szabályozás szerint a vezetékes víz fluoridtartalma nem haladhatja meg az 1,5 mg/l-t. Ezt a határértéket csak három település lépi át Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ott 1,7 mg/l körül van a fluoridkoncentráció. Az ország nagy részén azonban az 1 mg/l alatti érték a jellemző. Más országokkal ellentétben itthon mesterségesen nem adnak fluort a vezetékes vízhez.

A vezetékes ivóvízbe a fluoron kívül számos más anyag is belekerülhet a környezetből, amik megterhelhetik szervezetünket. Ezen túl a vízmű klórt is adagol a vezetékes vízhez, amit mindenképpen ajánlott kiszűrni. Ezeket az elemeket és minden egyéb vegyi anyagot, egyszerre és hatékonyan eltávolítani csak egy fordított-ozmózis rendszerű víztisztító képes. A Platinus Aqua háztartási víztisztítóban a szűrést egy ilyen FilmtecTM fordított-ozmózis membrán látja el, biztosítva Önnek és családjának az iváshoz és a főzéshez is biztonságos, friss vizet.

Forrás
[1] The Effects of Fluoride on the Thyroid Gland – by Dr. Barry Durrant-Peatfield