Asztma betegség

A klóros víz súlyosbítja az asztma tüneteit

Az asztmás betegek száma évről évre növekszik; egy 2011-es adat szerint 300 millió embert érint világszerte, akiknek több mint egynegyede gyermek. A légzőszervi probléma tüneteit a vizsgálatok szerint az uszodák vizében, illetve a vezetékes vízben található, fertőtlenítéshez használt klór súlyosbíthatja.Egy belga kutatásból kiderült, hogy kapcsolat mutatható ki a gyermekkori asztma és a fedett medencés uszodák vizének túlzott klórozása között.

A betegség gyakorisága egy adott területen uszodánként 2-3 százalékkal magasabb. Dr. Joseph Mercola orvos szerint több klór szívódik fel a szervezetünkbe egy egyórás úszás alatt, mintha egy hétig szűretlen csapvizet fogyasztanánk.

Az asztma jellemző tünetei

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, melynek leggyakoribb tünetei a légszomj, a köhögés, a szapora légzés és a mellkasi szorítás; ezek percekig, de akár napokig is eltarthatnak. Súlyos roham esetén elkékülés és légzési elégtelenség is előfordulhat, amely halált is okozhat. A tünetek hidegben vagy fizikai megerőltetés hatására súlyosbodnak. E légzőszervi megbetegedésen kívül a vízben oldott klór különböző allergiás reakciókat, például bőrviszketést okozhat, bélpanaszokat válthat ki, legyengítheti az immunrendszert, megnövelheti a káros szabadgyökök számát, így gyorsíthatja az öregedést, illetve rugalmatlanná teheti az ereket.

A legjobb módszer a megelőzés

Ahhoz, hogy megelőzzünk egy esetleges asztmás rohamot, érdemes kerülnünk azokat az uszodákat, ahol klórral fertőtlenítik a vizet. Megoldás lehet, még ha természetes vizeket választanunk fürdésre nyaraláskor. Otthon pedig érdemes klórmentesítővel tisztított vízben fürödnünk, mert ha csapvizet nem is iszunk, a klór tüdőnk felületén ugyanúgy bejut a szervezetünkbe, sőt sokkal hatékonyabban felszívódik mintha megittuk volna.

A klór eltávolítása

A Platinus Aqua kínálatában klórmentesítésre több féle megoldás is létezik. Ivásra és főzésre érdemes egy fordított-ozmózis berendezést használni, ami a klór mellet minden egyéb szennyeződést és vegyi anyagot képes eltávolítani az ivóvízből. Ezt a szűrési technológiát azonban nagyon költséges lenne az egész ház vízellátására használni és nem is indokolt ilyen kristálytiszta ivóvíz minőségű vízzel fürdenünk, wc-t öblítenünk vagy felmosnunk.

A Fürdéshez szükséges klórmentes tiszta vízre két költséghatékonyabb megoldás is létezik.

Az első a hagyományos aktív szén alapú szűrés, ami a nagyon hatékonyan köti meg a klórt. Ezt a megoldást akár központilag az egész házra is meg lehet valósítani, akár évi 120m3 víz klórmentesítésére is talál nálunk megoldást.

A másik egy még ettől is hatékonyabb szűrési technológia a KDF töltet. A KDF az aktív szénnel ellentétben nem köti meg a szabad klórt, hanem átfolyás közben egy (redukció-oxidáció) kémiai folyamatban ártalmatlan sókká alakítja, így közömbösíti azt. Ezt az utóbbi megoldást helyi szűrésnél költséghatékonyan alkalmazhatjuk, és KDF zuhanyszűrőként találják meg kínálatunkban.