Réz, részcsövek, ivóvíz szennyezés

A vezetékes vízben található réz veszélyei

Sokszor hallunk róla, hogy a vezetékes víz számos szennyező anyagot, köztük nehézfémeket is tartalmazhat, például higanyt, ólmot vagy rezet. Mivel utóbbi fémet vízvezetékcsövek gyártásához is használják, az a vezetékes vízzel könnyen a szervezetünkbe kerülhet.A megengedettnél nagyobb mennyiségű réz különböző egészségügyi problémákat okozhat, például emésztési gondokat, máj- vagy vesebántalmakat.

A vezetékes vízben található réz maximálisan megengedett mennyisége az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség) szabályozása szerint 1,3 mg/liter; ez az érték országonként kis mértékben változhat.

A réz a csövekből is bejuthat a vízbe

A réz főként a háztartásokban található vízvezetékek korrodálódásával juthat a vízbe és így a szervezetünkbe, de a csapok, illetve a különböző szerelvények anyagából is kioldódhat. Az, hogy mennyi réz jut így a vízbe, több faktortól függ, például a vízben lévő ásványi anyagok mennyiségétől, attól, mennyi ideig van a víz a csőben, a csövek állapotától, valamint a víz savasságától és hőmérsékletétől is. Mivel a vízben található esetleges réz nem látható, íztelen és szagtalan, kizárólag laboratóriumi vizsgálattal győződhetünk meg a jelenlétéről. Ha háztartásunkban rézcsövek vannak, tartanunk kell a rézzel szennyezett víztől, amennyiben a csövek kora több mint 5 év, illetve a csövek rozsdásodásának jeleit tapasztaljuk: szivárgás, barnás-vöröses színű víz, foltos edények vagy ruhák formájában.

A réz kiszűrése a vezetékes vízből

Akár tapasztaljuk a fentieket, akár nem, érdemes gondoskodnunk arról, hogy semmiképpen se kerülhessen réz az ivóvizünkbe, hiszen így elejét vehetjük a lehetséges egészségügyi problémáknak. A rezet – a többi szennyező anyaghoz hasonlóan – a vízhez adott fertőtlenítő anyag, a klór nem semlegesíti; az kizárólag a baktériumok elpusztítására szolgál. Ugyanígy forralással sem tudunk megszabadulni ettől a szennyeződésről. Kizárólag akkor tüntethetjük el a vezetékes vízből az ott esetlegesen előforduló rezet, ha megszűrjük azt.

Technológiák a réz kiszűrésére

A réz kiszűrésében a hagyományos szűrési technológiák nem túl hatékonyak, csak részben tudják eltávolítani ezeket a nehézfémeket. A KDF médiát tartalmazó szűrők már jóval hatékonyabbak, képesek teljesen eltávolítani a rezet. Az ivás és főzéshez szükséges tiszta vízre azonban a teljes megoldás itt is egy fordított-ozmózis technológiával működő vízszűrő, ami a nehézfémeken kívül minden esetlegesen előforduló szennyeződést képes eltávolítani. Az így előállított kristálytiszta vízből ízletes, egészséges ételeket készíthet és biztonságosan ihat az egész család. A családi víztisztító további felhasználásáról és előnyeiről bővebben itt olvashat.