Vezetékes víz

A vezetékes vízről

Tudta, hogy a forralás nem közömbösíti a vízben található vegyi anyagokat, így azok akár az ételekben is benne maradhatnak?

A második tévedés: Nyugodtan főzhetem a teát és az ételeket csapvízből, hiszen a forralás közömbösíti a káros anyagokat.

A forralás csak a baktériumokat képes elpusztítani

Az igényes emberek ma már ásványvizet isznak, a főzéshez viszont még mindig legtöbben a csapvizet használják. Gyakran hallani kisgyermekes édesanyáktól, hogy fölforralják a csapvizet, így készítenek tápszert, vagy teát a babának. Szomorúan tapasztaljuk, hogy sokan úgy gondolják, a forralással meg lehet szabadítani a csapvizet a káros anyagoktól. Az igazság azonban ennek pont az ellenkezője! Ugyanis a forralás csak a baktériumokat képes elpusztítani, amire lényegében nincs is szükség, hiszen a csapvíz nem tartalmaz élő baktériumokat, mivel azokat a vízműveknél hozzáadagolt klórral már elpusztították. A baktériumok helyett a csapvíz viszont biztosan tartalmaz klórt, mint azt épp az imént említettük, és tartalmazhat még vagy hatvanezerféle egyéb vegyi anyagot, amelyeket a forralás nem képes közömbösíteni!

Ami szabad szemmel is jól látható

SzűrőkSokan – amíg nem látják a saját szemükkel – el sem hiszik, hogy mi minden van a csapvízben. Legtöbb partnerünk csak akkor döbben meg igazán, amikor az általunk üzembehelyezett fordítottozmózis-technológiával működő szűrőrendszerben az időszakos karbantartás alkalmával kicseréljük a szűrőket
A képen az egy ilyen 5 fokozatú szűrőrendszer első szűrője látható új állapotában, illetve egy év használat után. És ez az előszűrő még csak a lebegő szennyeződéseket (rozsda, homok) távolítja el a vízből. Az adott víztisztító készülék, Törökbálinton egy családi házban üzemel, vezetékes vízhálózatról.

BombaA klór egy második világháborús vegyi fegyver!

Emlékszik Ön arra, hogy a klórt mire használták a második világháborúban? Embereket öltek vele! Ma a klór feladata, hogy ne az embereket, hanem a baktériumokat pusztítsa el a vízben. Természetesen a csapvízben viszonylag kis koncentrációban található a klór, de ennek ellenére nem lehetünk olyan naivak, hogy azt gondoljuk, ez a mennyiség teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve!

A tiszai ciánszennyezésnek nincs vége…

A csapvízben a klóron kívül találhatók még egyéb vegyi anyagok és különböző nehézfémek. Talán nem szükséges még egy ciánszennyezésnek történnie a Tiszán, hogy felismerjük, a gyárak, vegyi üzemek – ha nem is ilyen kritikus mennyiségben, de – folyamatosan engedik vizeinkbe a gyártási eljárás során keletkező vegyi hulladékokat, toxikus, mérgező vegyületeket.

„Hormon a csapvízben” idézet a Népszabadságból.

A fentieken kívül itt van még a gyógyszer maradványok, gyulladáscsökkentők, hormonok, fogamzásgátlók problémája. Íme egy idézet a Népszabadságban 2005 december 1-én megjelent “Hormon a csapvízben” című cikkből:

“Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen – az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga – kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón. A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. (…) Sőt, a külföldön elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt. Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő.”

Gyógyszerek

Impotencia és meddőség! Lehet ebben szerepe a víznek is?

A civilizált társadalmak egyik nagy problémája, hogy manapság rendkívül elterjedt a meddőség, illetve férfiaknál az impotencia. Elképzelhető, hogy az a rengeteg fogamzásgátló és egyéb hormontabletta, amelyet az utóbbi évtizedekben fogyasztunk, és a vizeinkbe engedünk, hozzájárul ehhez?
Van egy újfajta és egyre gyakoribb gyermekbetegség, a hiperaktivitás. Ezzel kapcsolatban figyelemreméltó adat, hogy a legkelendőbb gyógyszerek pont a különböző nyugtatók, gyulladáscsökkentők és egyéb tudatállapot módosító szerek, vagyis ezekből kerül legtöbb a vizeinkbe.

A vegyi anyagok nagy részét nem tudják kiszűrni!

Dr. Michael Colgan, a világ egyik legnevesebb és legelismertebb táplálkozástudományi szaktekintélye, könyvében részletesen ír a víztisztítás megbízhatóságáról az USA-ban:

“De hiszen tisztítják a vizet, nem? Nem! A vízművek mindenütt csak bizonyos minimum-szabványnak megfelelően kezeli a vizet. Készleteinket azonban több mint 60 000 különféle vegyi anyag szennyezi. Rendkívül nehéz és költséges valamennyit kivonni a jelenleg használt, elavult és gyengén finanszírozott vízszűrő rendszerekkel. A Természetvédelmi Tanács (Natural Resources Defense Council) friss jelentése szerint víztisztító üzemeink több mint kétharmada elavult.

A vízügyi mérnökök vonakodnak bevallani ezeket a gondokat. Megteszik, amire a rendelkezésükre álló víztisztító eszközökkel képesek. Egy átlagos víztisztító üzem mintegy 30-40 vegyi anyag jelentétét képes vizsgálni, és ennek nagyjából a felét, kb. 20-at próbál meg kiszűrni (A teljesítmény 60.000-ből 20). A fennmaradó 59 980-féle vegyszer akadálytalanul bejuthat a szervezetünkbe.

Sokszor még az is ott marad, amit megpróbálnak eltávolítani. A vízművek ráadásul még mérgező anyagokat is adagol a vízhez, például klórt és alumíniumot, olyan vegyi anyagokat, amelyeknek a szervezetünkben semmi keresnivalójuk. A klórozás a járványok megelőzésének elavult módszere.”

A valóban tiszta vízről ezek szerint csak álmodhatunk?

Platinus Aqua - pohárMinden egyes nappal egyre bizonytalanabb, hogy a felszíni vizek biztonságosan fogyaszthatóak-e, mivel a népesség folyamatosan földünk egyre nagyobb részét tölti be, és a felszíni vizeinket sajnos szinte már teljesen tönkre tettük.
Persze, ha csapvíz helyett valamilyen jó minőségű palackozott vizet fogyasztanánk, az jóval biztonságosabb lenne. De mennyibe kerülne ez nekünk, ha még főzni is abból szeretnénk?! És hogyan tudjuk kontrollálni, hogy mi van a palackban?

A víz élettani szerepe Az ásványvizekről Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában