Kadmium szennyezés

A vízben található kadmium káros hatásai

A vezetékes vízbe több káros anyag is belekerülhet, amiről néha a médiában is hallhatunk. Ez lehet nehézfém, vegyszer- és gyógyszermaradvány, de többek közt kadmium is, amely leggyakrabban az elhasználódott horganyzott csövekből, illetve ipari szennyezés folytán kerül a vízbe.

A kadmium emberekre és állatokra nézve egyaránt mérgező; laboratóriumi állatkísérletek eredményei szerint rákot okozhat, így feltételezhető, hogy az embernél is. A fém a vesében halmozódik fel, és rontja annak működését.

A kadmium károsíthatja a tüdőt és a csontokat

A kadmiumot az iparban elsősorban műanyag- és festékgyártásnál használják, illetve melléktermékként keletkezik azon gyárak működése nyomán is, amelyek cink-, ólom és rézbányászattal vagy -feldolgozással foglalkoznak. Az amerikai Betegségfelügyeleti Központ (CDC) 2005-ös jelentése alapján a vizsgált alanyok vérében és vizeletében kadmium jelenlétét mutatták ki. Az ipari tevékenység közben felszabaduló kadmium a levegőbe, majd eső formájában a földbe, illetve a természetes vizekbe kerül. A kadmium Magyaroszágon a talaj felszini rétegeiben is jelentős mennyiségben előfordul.

Így szép lassan a vezetékes vízbe, majd onnan ivással, főzéssel, valamint fogmosás vagy fürdés során a szervezetünkbe jut. A fém a galvanizált csövek korróziója során is a vízbe kerülhet. A kadmium hosszú időn keresztül a szervezetben marad, lassan mérgezve azt; így akkor is veszélyeztetheti az egészségünket, ha évről évre minimális mennyiséget veszünk – akaratunkon kívül – magunkhoz. A szervezetbe került fém károsíthatja többek közt a veséket, a tüdőt, szennyezi a vért, és gyengévé, törékennyé teszi a csontokat.

Technológiák a kadmium kiszűrésére

A kadmium kiszűrésére a hagyományos szűrési technológiák alkalmatlanok, azonban ezt a nehézfémet a KDF médiát tartalmazó szűrő jó hatékonysággal, akár 90% -ban képes eltávolítani a vízből. A kadmiummal szemben a biztonságos és hatékony szűrési módszer továbbra is a fordított-ozmózis technológia, ami a nehézfémeken kívül minden esetlegesen előforduló szennyeződést képes eltávolítani. Az így előállított kristálytiszta vízből ízletes, egészséges ételeket készíthet és biztonságosan ihat az egész család. A családi víztisztító további felhasználásáról és előnyeiről bővebben itt olvashat.