Edzés közben tiszta vizet iszik

A vízivás fontossága edzés közben és után

Az edzés közben és utáni folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Testünk hidratáltságát, körülbelül 70 százalékos víztartalmát folyamatosan fenn kell tartani; és mivel sportolás során sok vizet veszítünk izzadás formájában, ilyenkor fokozottan figyelnünk kell a megfelelő folyadékbevitelre.Ha közvetlenül edzés után ráállunk a mérlegre, és az kicsivel kevesebbet mutat, mint előtte, nem zsírt veszítettünk – egyelőre; az majd akkor történik, amikor az izmok pihennek –, hanem vizet.

Egy nyári séta alatt akár fél liter vizet is veszíthetünk

Az izzadtság feladata a test hűtése: egy meleg nyári napon a szabadban sétálva akár fél liter vizet is veszíthetünk azért, mert a szervezetünk megpróbálja visszaállítani normál hőmérsékletét. Edzés közben ugyanez történik, sőt, az előbbinél intenzívebben. Az izzadtság formájában távozó folyadékmennyiséget egy aerob edzés során akár 10 percenként pótolni kell. Ne várd meg amíg szomjas leszel, mert akkor már a szervezeted nem tud optimálisan működni!

Az Amerikai Sportorvosi Főiskola szakemberei szerint két órával edzés előtt is ajánlott inni, hiszen így hidratálhatjuk a szervezetünket, és lehetőséget biztosítunk neki arra, hogy még sportolás előtt kiválassza a felesleges folyadékot. Ha sokáig tart a testedzés, például nagy távokat futunk, közben is igyunk, hogy elkerüljük a kiszáradást – de egyszerre csak pár kortyot vegyünk magunkhoz, hiszen nem túl jó érzés, ha a víz „lötyög” a gyomrunkban.

A dehidratáltság jelei

A dehidráltságtól több tünet is árulkodik: ha szomjúságot érzünk, az azt jelenti, hogy testünk már elveszítette víztartalma 1 százalékát – ilyenkor mindenképp innunk kell. A vízhiányt jelzi a sűrűbb, sötétebb színű vizelet is. Edzés közben a dehidratáció például gyors szívverés, izomgörcs vagy hányinger formájában nyilvánulhat meg; illetve az izzadás abbamarad, a szem és a száj kiszárad. Súlyosabb esetben a sportoló zavarodottá, gyengévé válik, hiszen a besűrűsödött vér nem tud megfelelő mennyiségű oxigént szállítani az agyhoz és más szervekhez. Így elengedhetetlen, hogy sportolás közben és után is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, lehetőleg friss, valóban kristálytiszta víz formájában.