storyimages_1332775878_shutterstock94868290.jpg_640x577_310x220

Mennyi és milyen minőségű vizet használunk naponta

Az angol Ofwat vízszolgáltató felmérése szerint egy ember átlagosan 153 liter vizet használ el naponta; ennek egyharmada a toalett használathoz kötődik. Ez azonban csak a fejlett országokra (ez esetben az Egyesült Királyságra) vonatkozik; a fejlődő államokban ez az érték mindössze napi 20 liter – a nyugati országokban a XIX. században használtak ennyit. A környezetvédelmi szervezetek a vízfogyasztás mérséklésére ösztönöznek. 2005-ben a talajvíz szintje alacsonyabb volt, mint az elmúlt 20 évben bármikor, ami veszélyezteti a vízi élővilágot, de a vízi élőlényekkel táplálkozó szárazföldi állatokat is megtizedelheti. A kisebb mértékű vízhasználattal ráadásul nemcsak környezetünknek tennénk jót, hanem saját pénztárcánknak is.

 

A mennyiség mellett a minőségére is érdemes figyelni

A megnövekedett vízhasználat részben az új technológiáknak, részben az életmódunk változásának köszönhető: ma már számtalan, sok vizet használó berendezés (mosógép, mosogatógép) van a háztartásokban, de többször zuhanyozunk, mosunk fogat vagy borotválkozunk, illetve hagyjuk nyitva a csapot az utóbbi két tevékenység vagy mosogatás közben. Az automata öntözőberendezések, úszómedencék, stb. kívül a mezőgazdaság szintén rengeteg vizet használnak fel. Annak ellenére, milyen sok vizet használunk el, gyakran nem törődünk azzal, milyen minőségű is a felhasznált víz. A háztartási gépek élettartalmára a magas vízkeménység és a vastartalom, szervezetünkre pedig a vízben található anyagok (nehézfémek, klór, baktérium, gyógyszer- és vegyszer-maradványok) vannak káros hatással.

Környezettudatosság

A vízzel való takarékosságra és környezetünk védelmére több nemzetközi szervezet is próbálja felhívni a lakosság figyelmét, de a környezeti terhelés legnagyobb hányadát továbbra is a mezőgazdaság és az ipar teszi ki. Odafigyelve a vízhasználati szokásaink megreformálására, sokat tehetünk a természetért, azonban a talajvízbe és a folyókba is bekerülő műtrágyára és növényvédő szerekkel, és a gyárak melléktermékeivel szemben szinte semmilyen befolyásunk nincs.

Költségmegtakarítás, és egészség

A napi vízfelhasználásunk legkisebb hányada az ivás és főzésre felhasznált vízmennyiség, ami átlagban 4-8 litert tesz ki. Ez az elenyésző mennyiség azonban komoly hatást gyakorolhat az életminőségünkre. Egészségünk szempontjából a palackos víz fogyasztása lényegesen jobb megoldásnak tűnik, és sokan választják csapvíz helyett ivásra, de ez sem jelent megnyugtató megoldást. A palackos vizek minősége nehezen ellenőrizhető, költséges, szállítása napi szinten meglehetősen kényelmetlen, valamint rengeteg hulladékkal jár.

A megoldás: beépíthető családi ivóvíztisztító

Egészségünk szempontjából, a megoldás valahol félúton van. Egyszerre költség és környezetkímélő megoldás, ha a folyamatosan rendelkezésre álló csapvizet használjuk fel ahhoz, hogy olcsó, jó minőségű, finom, és egészséges ivóvizet állítsunk elő. A palackos megoldáshoz képest így évente akár 1 havi fizetésünk maradhat a zsebünkben, nem is beszélve a több zsáknyi műanyag hulladékról, amely környezetünket szennyezné.
Az ivás és főzés biztosítására a csapvizet érdemes helyben megtisztítanunk! Egy a mosogató alatt elhelyezhető fordított-ozmózis víztisztító biztonsággal és a szükséges mennyiségben látja el az egész családot kristálytiszta, egészséges ivóvízzel.

DSCN2924

 

MentésA víz élettani szerepeAz ásványvizekről

Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában