water-foot

Mennyi víz kell egyes élelmiszerek előállításához?

 

A globális vízhiány fokozódásával egyre fontosabbá vált az egyes élelmiszerek vízlábnyomának mérése, azaz annak meghatározása, hány liter víz szükséges az adott termék egységnyi mennyiségének előállításához. Nemcsak egyes termékek, hanem országok vagy fogyasztók vízlábnyomát is mérni lehet. A cél ugyanaz, mint a széndioxid-kibocsátás esetében: csökkenteni a termelés során felhasznált víz mennyiségét. Az alábbiakban a leggyakrabban fogyasztott zöldségek, gyümölcsök és más élelmiszerek „vízlábnyomát ”ismertetjük. A felsorolás nemcsak érdekes, de egyben megdöbbentő is!

 

Alma

Egy átlagos nagyságú, 15 dkg-s alma megtermeléséhez 125 liter víz kell, egy pohár (2 dl) almalé előállításhoz pedig 230 liter.

Banán

Egy nagyobb, 20 dkg-s banán vízlábnyoma 160 liter. A világ legnagyobb banántermesztő országában, Indiában egy kiló banán megtermeléséhez átlagosan 500, míg világátlagban 790 liter vizet használnak.

Marhahús

Egy kg marhahús előállításához 15 400 liter víz kell; ennek 99 százaléka az állat táplálásához szükséges.

Sör

Az árpából készült sörök gyártásához 1420 liter vízre van szükség kilogrammonként; egy pohár sör vízlábnyoma így 74 liter.

Kenyér

Egy 1 kg-os búzakenyér elkészítéséhez 1827 liter víz kell; ennek 80 százaléka a lisztgyártáshoz szükséges. Nyugat-Európában a kenyér vízlábnyoma jellemzően kisebb, mint a világátlag: egy francia baguette előállításához például 517 liter víz kell kilogrammonként.

Vaj

Egy kg tehéntej előállításához 940 liter víz kell, és 1 liter tejből 50 g vajat lehet előállítani, így a vaj vízlábnyoma 5550 liter kilogrammonként.

öntözés Afrikában

Káposzta

Világátlagban a káposzta vízlábnyoma 280 liter kilogrammonként, ám az egyes országok között nagy különbségek lehetnek: Kínában például 370 liter víz kell 1 kg káposzta megtermeléséhez, Japánban viszont csak 130 liter.

Sajt

A tehéntejből készült sajt előállításához 5060 liter vízre van szükség kilogrammonként.

Csirkehús

Egy kg csirkehús megtermeléséhez 4330 liter víz kell. Csirketenyésztéshez 1996 és 2005 között világszerte 255 ezermilliárd liter vizet használtak fel évente, amely a hústermeléshez szükséges összes víz 11 százaléka.

Földünk több mint 70%-át víz borítja, ám ebből mindössze alig 2% az édesvíz, amely emberi fogyasztásra, vagy öntözésre alkalmas. A bolygó vízkészlete állandó, nem fogy el, viszont a fogyasztható víz mennyisége a környezetszennyezés, illetve a helytelen gazdálkodás miatt egyre csökken. A szakemberek hosszú évek óta figyelmeztetik a világot a környezetvédelem és a víztakarékosság fontosságára.

Gazdaságos és egészséges ivóvíz otthon: http://viztisztito.hu/csaladi-ivoviztisztitas/

Mentés

MentésA víz élettani szerepeAz ásványvizekről

Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában