Igyál tiszta vizet minden nap

Napi 2-3 liter tiszta víz az egészséges szervezetért

Az emberi test 60-80 százaléknyi vizet tartalmaz. A vízre minden egyes szerv egészséges működéséhez szükség van, hiszen ez a sejtek elsődleges energiaforrása. A vízhiány a testünkben zajló folyamatok lelassulását vagy akár leállását is okozhatja.Többek közt dehidratálttá válik a bőr, amely emiatt veszít a rugalmasságából, szárazzá válik, hamarabb ráncosodik, és viszketni kezd. A hajnak sem tesz jót a folyadékmegvonás: a hajnövekedésért felelős sejtek lassabban dolgoznak, így az új hajszálak termelése lecsökkenhet vagy akár meg is állhat. A hajunk így először csak kiszárad, töredezetté válik, és fényét veszti, de később akár hullhat is.

Víz és méregtelenítés

A víznek ezen kívül a méregtelenítésben is fontos szerepe van. Ha nem viszünk be eleget a szervezetbe, a felhalmozódott méreganyagok nem tudnak eltávozni testünkből. Ezek a toxinok hosszú távon legyengítik a szervezetet, tönkreteszik az immunrendszert, amely így képtelenné válik felvenni a harcot a betegségek ellen. Mindez a ránk nehezedő stresszel, a mozgáshiánnyal és a nem megfelelő táplálkozással párosulva számos kellemetlenséget okozhat: gyakori náthát, gombás fertőzéseket, allergiát.

Ha szervezet nem kap elég vizet, a fontos tápanyagok nem tudnak eljutni a megfelelő sejtekhez. A sejteket körülvevő membrán két rétege kellő folyadék jelenléte mellett egymáshoz tapad, és a víz biztosítja az enzimek áramlását. Dehidratáltság esetén viszont a membránban koleszterin gyűlik össze, amely elzárja a tápanyagok útját.

Egy pohár tiszta víz és mosolyogsz

Tiszta víz a csapból

Ezért elengedhetetlen, hogy napi 2-3 liter folyadékot fogyasszunk. Bizonyos italok, mint például kávé vagy az alkohol erre a célra nem alkalmasak, hiszen csak elvonják a vizet a sejtektől. Frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevet, illetve gyógyteát ihatunk, azonban az a legjobb, ha a szükséges folyadékmennyiség nagy részét friss, szénsavmentes, tiszta vízzel visszük be.

Ez azonban néha nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Az ásványvíz sokkal többe kerül a csapvíznél, ráadásul cipelni kell a boltból, az üres üvegeket pedig rendszeresen levinni a szelektív hulladékgyűjtőbe. Egyszerűbb és olcsóbb lenne, ha csapvizet fogyasztanánk, azonban így kitennénk magunkat az abban található anyagok – klór, esetlegesen előforduló nehézfémek, szennyeződések, hormonok, vegyszermaradványok – káros hatásainak.

A legjobb, ha maradunk a csapvíznél, azonban azt csak szűrés után fogyasztjuk el. A beépített víztisztító berendezés segítségével valóban tiszta vizet nyerhetünk iváshoz vagy főzéshez – így semmivel sem szennyezzük a szervezetünket.