Ásványvizek

Az ásványvizekről

Nemrégiben megjelent egy statisztika, amely szerint a rendszerváltás, vagyis 1990 óta hazánkban megtöbbszöröződött az ásványvizek fogyasztása.

A harmadik tévedés – Az ásványvíz sok értékes tápanyagot tartalmaz!

CipekedikMára divat lett az ásványvíz fogyasztása

A hipermarketek polcai roskadásig vannak a különféle palackozott vizekkel, melyek a minőség és az ár tekintetében széles skálán mozognak. Találhatók egészen kiváló forrásvizek, de sajnos ezeknél lényegesen népszerűbbek – kedvező áruk miatt – azok a palackozott vizek, melyek legtöbbször valamilyen tisztítással és ásványosítással csapvízből készülnek. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, látva a folyamatokat, hogy napjainkban divat lett az ásványvíz fogyasztása.

Nem vitás, hogy a vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, hiszen a mélyről jövő, jó minőségű víz nem tartalmaz klórt és egyéb vegyi anyagokat.

Kérdés azonban, hogy hogyan tolerálja a szervezet a sok szervetlen anyagot, amely az ásványvizekben található és szükségünk van-e egyáltalán ilyen mennyiségű ásványvízre. Ahhoz, hogy megnézzük, mi a kívánatos az emberi szervezet számára, érdemes visszanyúlnunk a természethez, és megvizsgálni, hogyan élt az ember természetes körülmények között – mielőtt még nem tette ily mértékben tönkre személyes környezetét.

TermészetVissza a természethez!

Az ember évezredeken keresztül nem ivott ásványvizet!

Az ember évezredeken keresztül kizárólag felszíni vizeket fogyasztott – tavak, folyók alacsony ásványi anyag tartalmú vizét -, melyek a természet által biztosított desztillálási folyamaton mentek keresztül, így mentesek voltak minden szennyeződéstől, és oldott ásványi anyagokat is csak igen csekély – szinte elhanyagolható – mértékben tartalmaztak.

Sőt, a legegészségesebb magashegyi forrásvizek szinte egyáltalán nem tartalmaznak oldott ásványi anyagokat. A baj az, hogy a felszíni vizeinket az iparosodással szinte teljesen tönkre tettük, ezért nyúlunk a mélyről jövő ásványvizekhez.

Az ásványvizek viszont sokszor a felszíni vizekhez képest 50-szeres ásványi anyag tartalommal rendelkeznek!

Ha az emberi szervezet képes lenne hasznosítani a szervetlen anyagokat, akár termőfölddel is táplálkozhatnánk! Azonban erre csak a növények képesek!

És itt álljunk is meg egy pillanatra! Gyakran tapasztaljuk, hogy valaki ásványvíz fogyasztásával kívánja pótolni a szervezetében a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ennek egy elég általánosan elterjedt félreértés az oka! Ma egyre több orvos és dietetikus szakember hívja föl a figyelmünket arra a fontos különbségre, amely a szerves és szervetlen ásványi anyagok között található.

ZöldségekSzervetlen ásványok a talajban – szervesek a zöldségekben, gyümölcsökben!

Szervetlen ásványok találhatók a talajban és így a mélyről jövő ásványvizekben is. A növények a talajból fölszívott szervetlen ásványi anyagokat fotoszintézis útján szerves kötésűvé alakítják – azaz szintetizálják, így állítva elő az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves ásványokat. Fontos! Szerves kötésű ásványi anyagokhoz kizárólag a táplálékainkból – zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonamagvakból – juthatunk.

Az ásványvizekben található szervetlen anyagokat testünk nem képes fölhasználni, azok csak hulladékként halmozódnak fel, megterhelve ezzel a kiválasztó rendszereket.

A nélkülözhetetlen tápanyagok pótlására fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonamagvakat!

Platinus Aqua - pohárLétezik-e egyáltalán KRISTÁLYTISZTA ivóvíz?

Ha az ásványvizek rendszeres fogyasztása megterheli a szervezetet, a felszíni vizeinket pedig vegyi anyagok tömkelege szennyezi, akkor marad-e egyáltalán esélyünk, hogy valóban KRISTÁLYTISZTA ivóvizet fogyasszunk?

A vezetékes vízről A lúgos vízről Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában