tropikal_mavi_deniz_full_hd_duvar_karede

10 Érdekesség az óceánokról

 Bár a Föld felületének 70 százalékát óceánok teszik ki, mégis számtalan, a hatalmas víztömegekkel kapcsolatos tény van, amelyekről sokaknak nincs tudomása.            Érdemes belegondolni, hogy négy évvel azelőtt jutottunk el Holdra, mint hogy felfedeztük volna a Föld legnagyobb hegyét – az óceán fenekén.  Az alábbi felsorolásban   10, talán sosem hallott tény segít megérteni, mennyi titkot és csodát rejteget még a 21. század embere számára is otthonunk a Föld.

Southern-Right-Whale

1.  A Föld élővilágának 94 százaléka a vizekben él – a szárazföldi teremtmények tehát, így az ember is erősen kisebbségben van.

2. Az óceánok átlagos mélysége 3780 méter. Mivel a fény csak körülbelül 100 méter mélyre tud lehatolni, bolygónk legnagyobb részén teljes sötétség honol.

3. Az óceánok mélye a világ legnagyobb múzeuma: több műtárgy és roncs található a vízben, mint az összes kiállítóhelyen együttvéve.

4. Eddig az óceánok területének mindössze 5 százalékát derítettük fel. Gyakorlatilag pontosabb térképeink vannak a Marsról, mint az óceánok mélyéről.

5. A világ leghosszabb hegylánca a vízfenéken található. A Közép-óceáni-hátságnak keresztelt hegy az Atlanti-óceán közepétől az Indiai- és a Csendes-óceánig nyúlik. Több mint 5,5 kilométer hosszú, egyes csúcsai magasabbak az Alpokéinál, és a Föld teljes felszínének mintegy 23 százalékát beborítja.

6. Az óceánok mélyén számtalan szokatlan földrajzi jelenség található, például több emelet magas oszlopok vagy kénsavat kibocsátó „kémények”.

7. A Mexikói-öböl környékén, a vízfenéken számtalan vulkán működik, amelyek iszapot és metánt lövellnek ki láva helyett.

8. A víz alatti források 343 Celsius fokos vizet bocsátanak ki, amely akár az ólmot is meg tudná olvasztani. Ám még ebben a környezetben is van élet: a 3 méter hosszú csőférgek mellett hatalmas kagylók élnek itt.

9.  A Csendes-óceán vize alacsonyabb sótartalma miatt könnyebb, mint az Atlanti-óceáné.

10. A mélytengeri élőlények nagy része az emberi szem számára láthatatlan. Egy milliliternyi tengervízzel mintegy 1 millió baktériumot és 10 millió vírust nyelünk le – ezek azonban természetesen nem feltétlenül okoznak betegséget.

fishcomposite

 

 

 

 

Mentés

Mentés



A víz élettani szerepe



Az ásványvizekről

Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában