11

MENNYI VÍZRE VAN SZÜKSÉGÜNK NAPONTA?

Mitől függ, hogy mennyi vízre van szükségünk naponta?

Az emberi test nagyjából 72 százaléka víz. Egy 70 kg-os ember esetében ez kb.45 liternek felel meg. Nők esetében ez a mennyiség kicsit kevesebb. Egy egészséges felnőttnek
2,5-3l vízre van szüksége naponta a kiszáradás megelőzése céljából. Ez alól csak a vízháztartás egyensúlyának megbomlásával járó állapotok a kivételek, mint például a szívbetegség vagy veseelégtelenség. Ha egy átlagos méretű pohár 250 ml űrtartalmú, akkor 10-12 pohárnyi folyadékot kell magunkhoz venni egy nap.

A szervezetbe bevitt ivóvíz mennyiségét befolyásoló tényezők

Nyáron, meleg időben

Természetes, hogy melegebb és szárazabb időben több víz távozik a szervezetből, többet kell inni. Télen viszont kevesebb is elég. A folyadékbevitelt bölcs dolog hozzáigazítani az éppen aktuális klimatikus viszonyokhoz.

Fizikai aktivitás

Aki megerőltető testmozgást végez, az sok vizet veszít az izzadással, amit pótolni kell. Aki többet mozog, annak többet kell innia mint annak, aki egész nap, ülű munkát végez.
Ha rendszeresen futunk, úszunk vagy biciklizünk, szintén több vizet kell innunk: minden 30 percnyi testmozgásért adjunk hozzá 3-4 dl vizet a napi fogyasztásunkhoz. Ha kocogni járunk, igyunk előtte és utána is, illetve vigyünk magunkkal egy kulacsban vizet, és rendszeresen kortyolgassunk; egyszerre csak kis mennyiséget vigyünk be.

Betegség

Annak, aki beteg, több folyadékra van szüksége, hogy a szervezet hatékonyabban távolíthassa el a méreganyagokat, illetve minden szerv a lehetőségekhez mérten a legjobban működhessen.  Valamint hőemelkedés vagy láz esetén a szervezet a megnövekedett hőmérséklet normál értékre való hűtéséhez is több vizet használ el izzadás formájában, főként, ha az egész napot ágyban, paplan alatt töltjük.

A lázas betegnek is több folyadékra van szükségük, különösen C-vitaminban gazdag gyümölcslevek formájában. Hasmenés, hányás esetén a folyadék mellett az elvesztett ásványi anyagokat is pótolni kell. A köszvényes, májproblémákkal küzdő és veseköves betegeknek szintén többet kell inniuk, de nem túlzott mértékben.

Túlsúly, fogyókúra

Egy nehezebb test működtetéséhez több energia kell, így a szervezetnek több vízre van szüksége az alapfolyamatokhoz (légzés, szívműködés stb.), illetve a munkához és sporthoz egyaránt, ha az adott személy túlsúlyos. Ráadásul a vízivás a fogyást is elősegíti, hiszen serkenti az anyagcserét és a méreganyagok eltávolítását, csökkenti az étvágyat, mivel „elmossa” az ízeket, és kevesebb étel is fér a gyomrunkba. Így a bő folyadékfogyasztást érdemes beilleszteni a fogyókúrás étrendbe.

A fentiekből is látszik, hogy nagyon nehéz megmondani, mennyi vizet kell fogyasztanunk egy nap, hiszen ezt a mennyiséget nagyon sok változó határozza meg: életkor, testsúly, egészségi állapot, fizikai aktivitás, időjárási viszonyok, stb. Jó kiindulási pont lehet a számunkra, ha ideális körülményeket figyelembe véve megcélozzuk a napi 2,5-3 liter tiszta víz bevitelét a szervezetbe és ehhez képest módosítjuk a mennyiséget az adott körülményekre tekintettel.

Talán mondanunk sem kell, hogy egészségünk záloga nemcsak a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, hanem az elfogyasztott víz minősége is. Tudjon meg többet a víz élettani szerepéről, vagy az ásványvizekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról!
Igyon ellenőrzött minőségű, kristálytiszta vizet otthonában költséghatékonyan, ásványvizes palackok, üvegek cipelése nélkül!


A víz élettani szerepe


Az ásványvizekről
Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában