Amerika hadsereg RO víztisztítója

A fordított-ozmózis technológiáról

A 60-as években – a hidegháború alatt – a NASA nagyszabású fejlesztésekbe kezdett egy új technológia irányában. A feladat a következő volt: biztonságos és KRISTÁLYTISZTA ivóvíz ellátást biztosítani az amerikai tengerészgyalogosoknak ellenséges területeken, de erre a feladatra semmilyen korábban ismert vízszűrési technológia nem volt alkalmas.

Az előző tanulmányokban a vízzel kapcsolatos három elemi tévedéseket néztünk meg. A következő tényeket ismertük fel:

  1. a szervezetünknek nem “sok folyadékra”, hanem sok VÍZRE van szüksége, mégpedig KRISTÁLYTISZTA vízre.
  2. sem a nagyüzemi technológiák, sem pedig a forralás nem alkalmas arra, hogy a csapvízben található vegyi anyagokat, gyógyszermaradványokat közömbösítse.
  3. az ásványvizekben található szervetlen anyagok testünkben hulladékként halmozódnak fel, megterhelve ezzel a kiválasztó rendszereket.
  4. Nem lúgosítani, hanem savtalanítani kell szervezetünket a felhalmozódott méreganyagok eltávolításához

Jogosan tesszük föl a kérdést: marad-e egyáltalán esélyünk, hogy valóban KRISTÁLYTISZTA ivóvizet fogyasszunk?

Az amerikai hadsereg képes akár az ebola vírussal, vagy ciánnal mérgezett vízből is KRISTÁLYTISZTA ivóvizet előállítani!

A 60-as években – a hidegháború alatt – a NASA nagyszabású fejlesztésekbe kezdett egy új technológia irányában. A feladat a következő volt: biztonságos és KRISTÁLYTISZTA ivóvíz ellátást biztosítani az amerikai tengerészgyalogosoknak ellenséges területeken történő bevetés esetén akkor is, ha az ellenség vegyi és biológiai fegyverekkel megmérgezi a helyi vízkészleteket. Erre a feladatra semmilyen korábban ismert vízszűrési technológia nem volt alkalmas.

Szakemberek ezt a technológiát tartják a 21. század megoldásának az egészséges ivóvíz biztosítására!

A fejlesztések eredményeként született meg a fordítottozmózis-technológia, amely teljesen új dimenziót nyitott a KRISTÁLYTISZTA ivóvíz előállítása terén. A fordítottozmózis-technológiával működő víztisztító készülékkel minden eddig ismert vízszűrésnél tízezerszer jobb eredmény érhető el.(!) Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy azokat a vízben található szennyező molekulákat, amelyeket bármilyen hagyományos szűrési technológia nem képes kiszűrni, azoknál tízezerszer kisebb méretű molekulákat a fordított ozmózis víztisztító készülékek képesek eltávolítani a vízből.

Vízszűrési eljárások

Nasa logo

Kristálytiszta ivóvíz az űrben!

Bizonyíték az űrállomáson! Vizeletből egészséges ivóvizet?!

A technológia sikerét mutatja, hogy az öbölháborúban több ezer ilyen elven működő víztisztító készüléket használtak az amerikai katonák. A Nemzetközi Űrállomáson ugyanez a NASA által fejlesztett készülék biztosítja az űrhajósok számára az éltető nedűt, ahol egy zárt rendszerben, közvetlenül a vizeletből és a kilélegzett párából (a klímaberendezések kondenzvizéből) kell előállítani a KRISTÁLYTISZTA ivóvizet.

Víztisztítás molekuláról – molekulára! Ön hallott már róla?

Az öntisztító fordított ozmózis membrán működési elveRO elv

Az ozmotikus vízszűrő működése a természetből jól ismert folyamat, az ozmózis elvén alapul. Az ozmózis folyamatában a membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Addig hígul az oldat, ameddig kiegyenlítődik a két oldal ozmotikus nyomása. A fordított ozmózis során az alkalmazott nyomás segítségével az oldószer préselődik át a membránon, és ez lesz a tisztított víz. A vízvezetékből beáramló vizet a membrán kettéosztja tisztított vízre és a szennyező anyagokban feldúsult maradékra.

A legegyszerűbb fordítottozmózis-alapelvű víztisztító berendezések háromfokozatúak, amelyek a következő feladatokat látják el:

RO séma

  • Polipropilén előszűrő: eltávolítja a lebegő szennyeződéseket, rozsdát, homokot stb.
  • Aktívszén-szűrő: eltávolítja a vegyi anyagok nagy részét, pl. a klórt.
  • Ozmózismembrán: eltávolítja a vírusokat, baktériumokat és a vízben lévő oldott anyagokat.

FONTOS!

A molekulaméretű szűrőként funkcionáló ozmózismembránon csak a tiszta víz képes átjutni, a szennyező anyagokat tartalmazó hulladék víz a szennyvízelvezetőbe távozik.

Mikron méret

A tisztított víz mennyiségének aránya függ a vízminőségtől és a készülék felépítésétől: 1:2 aránytól 1:10 arányig terjedhet. Az ozmózismembrán nagyon kicsi nyílásokat tartalmaz, amelyeken keresztül csak a vízmolekulák tudnak átjutni, minden egyéb anyag kívül marad.

Az így előállított kristálytiszta ivóvíz nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, gyógyszermaradványokat, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus, radioaktív és rákkeltő anyagokat.

Az ábrán az ozmózismembrán nyílásának méretét láthatják egy baktériumhoz, ill. vírushoz viszonyítva. A vegyileg rendkívül stabil, baktériumálló membrán előállítására csak néhány gyártó képes.

A lúgos vízről Kristálytiszta ivóvíz otthon