Cukros üditők

A víz élettani szerepe

Víz nélkül nincs élet, nincs egészség. Minden elfogyasztott folyadék, ami nem tiszta víz, az Ön szervezete számára olyan, mint a költözéshez kiérkező teherautó, amelynek a rakodótere már tele van pakolva.

Az első tévedés a víz élettani szerepével kapcsolatban – Mindegy, hogy mit iszom!

A víz az anyagcsere-folyamatok szállítóeszköze!

Manapság igen sok embertől és különféle médiákból hallani a figyelmeztetést: „fogyasszunk sok folyadékot”. Vizsgáljuk meg szervezetünk anyagcsere-folyamatát, és kapjunk pontos képet arról, mi az a folyadék, amire szervezetünknek igazán szüksége van!

Az emberi test víztartalmaAnyagcsere

Egészségi állapotunk nagymértékben anyagcserénk működésén múlik. A kívánatos állapot elérése, valamint a betegségmegelőzés szempontjából is minőségi tápanyagokat szükséges fogyasztanunk, tehát sok friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat. Ezen táplálékok bevitelével azonban csak az első lépést tettük meg egy egészségesebb élet felé, ugyanis a táplálékokat nem elég csupán elfogyasztani. A bevitt tápanyagokat az emésztőrendszeren és a szervezet szállítórendszerein keresztül a legtávolabbi sejtekig kell eljuttatni.
Miután a sejtek a vérből fölveszik a tápanyagokat, és leadják a kiválasztott salakanyagokat, azoknak a kiválasztó rendszer segítségével ki kell jutniuk a szervezetből. Ezt a teljes folyamatot hívjuk anyagcserének.

A tiszta víz szerepe az anyagcserében

A víz szervezetünk szállítóeszköze! Testünk több mint 70%-át víz alkotja.

A víz sok feladatot lát el a szervezetünkben. Valamennyi közül a legfontosabb, hogy mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere-folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz mint hordozóanyag (oldószer) szállítja — oldott anyagok formájában — a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből. Tehát a víz szállítóeszköz!

A tea, kávé és az üdítőitalok nem pótolják a szervezet vízszükségletét, hanem még több vizet vonnak el a szervezettől!

VCukros üditőkajon pótolható más folyadékkal a szervezet vízszükséglete?

A válasz határozott: nem!

Az ember évezredeken keresztül vizet használt szomjának oltására. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelően a víz helyét különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított cukrozott üdítők vették át. Fejlett társadalmakban gyakran gondolják, hogy a tea, kávé, alkohol és a különböző üdítőitalok megfelelő helyettesítői a tiszta, természetes víznek. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak!

Egy pohár kóla gyakran két pohárnyi vizet von el a szervezettől!

A telített és telítetlen oldatok fogalma

Cukros üditő, Telitett oldalTalán emlékszünk még arra, amikor a kémiaórán a telített és telítetlen oldatokról tanultunk. Amikor vízben cukrot oldunk föl, egy idő után elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor az oldat telítődik, és a víz (oldószer) nem képes több cukrot fölvenni. Tehát a víznek van egy bizonyos kapacitása arra, hogy mennyi oldott anyagot képes maximálisan fölvenni és szállítani!Mit jelent ez valójában? Nézzünk egy szemléletes példát!Képzeljük el, hogy éppen költözködünk! Megrendeltük a kamiont, amellyel a bútorainkat el akarjuk szállítani az új lakásunkba. Rendben meg is érkezik, csak egy apró probléma van: a raktér már tele van pakolva mindenféle holmival, a mi bútoraink számára pedig egyszerűen nincs hely. Vagyis “telítve” van. Ma az üdítők fogyasztásával becsapjuk a szervezetünket. Testünk szomjúsággal jelzi a vízhiányt, mi pedig víz helyett üdítőitalt adunk neki. Az üdítők a gyomrot megtöltve kikapcsolják a szomjúságérzetet, miközben a szervezet sejtszinten továbbra is szomjazik, hiszen az üdítőitalokban annyi cukor és egyéb haszontalan anyag van, hogy egy ilyen telített oldat képtelen a szervezetben a szállítóeszköz funkcióját ellátni. Az imént föltettük a kérdést, hogy vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk-e szervezetünk vízszükségletét. A válasz határozott NEM!

A szervezetünknek 2-3 liter VÍZ a napi szükséglete. Mégpedig TISZTA víz! Minden folyadék, amit megiszunk, és NEM tiszta víz, az nem számít bele a 3 literbe!

Szervezetünk szomjazik, és jelzéseket küld!

Szervezetünknek 2-3 liter tiszta víz a napi szükséglete.

Platinus Aqua - pohárAbban az esetben, ha ezt nem biztosítjuk szervezetünk számára, jelzéseket küld. Fáradtnak, enerváltnak érezzük magunkat, gyakran fejfájás kíséretében.

Ha ez huzamosabb ideig így marad, gyomor- és emésztési problémák léphetnek fel, melyekre gyakorta vesznek be gyógyszereket, és azokkal számos mellékhatásukat is. Más folyadék, ami nem víz, nem számít bele a napi 2-3 literbe. Szomjunk oltására igyunk tehát tiszta, egészséges ivóvizet!

A vezetékes vízről Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában