image.aspx

TRANSZNEMŰVÉ VÁLNAK A HÍMNEMŰ HALAK A VÍZBE JUTTATOTT SZENNYEZŐDÉSEK MIATT.

HVG

Komoly zavart okoznak a halak életében a szennyvizekben lévő vegyi anyagok, köztük a gyógyszerek maradványai, és nagyobb a baj, mint eddig gondolták.

 

Az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt – derült ki egy brit tanulmányból.

Az Exeteri Egyetem kutatói szerint az édesvízi hím halak nőies jellemzőkkel bírnak, még petét is érlelnek. Néhányuk spermája alacsony minőségű, és ezek halak kevésbé agresszívek és kevésbé versengő magatartásúak, ami azt jelenti, hogy szaporodásuk kevésbé sikeres.

A szennyvizek által a folyókba kerülő vegyi anyagok, köztük a fogamzásgátlók, a tisztítószerek, műanyagok és kozmetikumok melléktermékei a felelősök ezért.

Charles Tyler, az Exeteri Egyetem professzora a brit halászati társaság hétfőn kezdődő szimpóziumán mutatja be a tanulmányukat.

Elmondta, hogy a transznemű halak, hermafrodita halak jóval érzékenyebbek ezekre a vegyi anyagokra, ha újabb szennyeződés éri őket. “Kimutattuk, hogy néhány ilyen vegyi anyagnak az eddig véltnél jóval szélesebb körű a hatása” – idézte Tylert a The Daily Telegraph.

A transznemű halak szervezetét vizsgáló szakemberek kimutatták, hogy az ösztrogén hatással van a például a halak szívbillentyűjére.

A vizsgálatok 50 helyszínen kimutatták, hogy az édesvízi halak 20 százalékának, mint például a pirosszemű kelének női jellegzetességei vannak. A szakemberek a szennyvízkezelőkből származó több mint 200 vegyi anyag esetében kimutatták az ösztrogénszerű hatást, valamint antidepresszánsok hatását, amelyek megváltoztatják a halak természetes magatartását.

Más kutatások kimutatták, hogy számos más vegyi anyag, amely szennyvízkezelés után kerül a folyókba, hatással lehet a halakra, köztük például az antidepresszánsok hatóanyagai, amelyek csökkentik néhány halfaj természetes félénkségét, köztük azt, ahogyan a ragadozókra reagálnak – tette hozzá Tyler professzor.

Forrás: HVG – http://hvg.hu/elet/20170703_transznemuve_valnak_az_edesvizi_him_halak_a_vizbe_kerulo_mergektol

Ha bővebben szeretne olvasni a vízről, vagy víztisztítási javaslatunkról:A víz élettani szerepe


A vezetékes vízről

Kristálytiszta ivóvíz az Ön otthonában, egyenesen a vízcsapból