méreg

Az arzénnal szennyezett ivóvízbázisok hazai térképe…és egy működő megoldás a problémára

Cégünk, a Platinus Aqua Kft országszerte számos helyen találkozott/találkozik az arzénnal terhelt ivóvíz problémájával. Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy szervezetünk kristálytiszta, mérgező anyagoktól mentes, ellenőrzött minőségű ivóvízhez jusson.

A portfolio.hu 2019. augusztus 28.-i cikke az ország számos régiójában az ivóvízben jelen lévő arzén egészségügyi kockázatáról ír:

“Friss tanulmányában mutat rá a KSH arra, hogy sok magyar településen gond van az ivóvíz minőségével, méghozzá nem is kicsi: a víz arzéntartalma elsősorban a Dél-Alföldön meghaladja a 10,0 μg/literes európai küszöbértéket, ez pedig az egészségre is káros hatással lehet.

A Környezeti helyzetkép vízzel kapcsolatos ábrái között talán a legérdekesebb a vízminőséggel foglalkozó, ebből ugyanis kiderül, hogy bizonyos településeken az ivóvizekben lévő arzéntartalom bőven meghaladja az egészségesnek mondható szintet, már ha az arzén lehet bármennyire is egészséges.
Ahogy a tanulmány is utal rá,

“A szervetlen arzén az emberi egészség szempontjából rákkeltő és mérgező hatású. Elsősorban ivóvízzel és táplálékkal kerülhet az emberi szervezetbe. A vizek arzéntartalma a vízadó geokémiai rétegek sajátosságai szerint természetes eredetű.”– írja a KSH
A termelt ivóvíz arzéntartalma elsősorban a Dél-Alföldön, főleg az artézi vizekben meghaladja a 10,0 μg/literes európai küszöbértéket. Az ábra alapján elsősorban Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék azok, ahol már a küszöbérték felett van az ivóvíz arzéntartalma sok településen.
 


Az arzén tartalmú ivóvíz fogyasztásának egészségkockázatáról az Országos Környezetegészségügyi Intézetben is született már tanulmány. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor az is, hogy az utóbbi időben több projekt is fut vizeink arzénmentesítésére, erre EU-s kötelezettségünk is van.”

A Platinus Aqua Kft készülékeinek köszönhetően azok a partnereink is ellenőrzött, egészséges, kristálytiszta vízhez jutnak, akik Magyarország arzénnal, vagy más szennyeződéssel – akár nehézfémekkel – terhelt kútjaiból kapják az ivóvizet.
Itt fontos megjegyeznünk, hogy az általunk használt un. membrántechnológia alkalmazása előtt a szűrni kívánt vizet tanácsos laboratóriumban bevizsgáltatni, hiszen a hatékony ivóvíztisztításhoz ismernünk kell, hogy milyen formában van jelen az arzén a vízben.
Az arzénforma határozza meg, hogy szükséges-e elő-oxidáció az ozmózis membrán előtt.

A Platinus Aqua Kft megoldási javaslata a szennyezett régiók lakosai számára:

Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában

Bejegyzésünket a portfolio.hu 2019. augusztus 28.-i cikke alapján készítettük!
Forrás: https://m.portfolio.hu/gazdasag/zoldvilag/mergezo-viz-folyik-a-csapbol-terkepen-magyarorszag-legveszelyesebb-telepulesei.335535.html?fbclid=IwAR1cNxVlR-bhDImG7jyCjz1lD-AcOIzxTybxX8Q_AfJpm1Q_6jf0YBVjXS8