Vízlágyítás

A reklámokból már a legtöbb ember számára ismert tény, hogy Magyarországon kemény a víz, és hogy ez tönkreteheti a mosógépet is. Ön mennyit költ havonta vízkőtelenítésre?

Vízkő nélküli fürdőszoba

A legtöbben ezért használnak valamilyen vízlágyító készítményt a mosópor mellé. Azonban a kemény víz nem csak a mosógépnek árthat. A kemény vízből kiváló vízkő károsan hat villany- és gázszámlánkra is!

 

Mit jelent a vízkeménység? Hogyan keletkezik a vízkő?

A víz keménységét a benne oldott kalcium és magnézium mennyisége határozza meg. Ezek a melegítés hatására kicsapódnak a vízből. A kicsapódott vízkővel leggyakrabban a fürdőszobában találkozunk fehéres-szürkés színű lerakódásként a csempén és a szanitereken. Esetenként akkor is szembesülünk vele, amikor ki kell hívni a mosógépszerelőt, és felvilágosít arról, hogy a néhány éves készülék, a vízkőnek hála, csere-érett. Mind közül a legsúlyosabb talán az a rész, amit nem is látunk. Ugyanis a vízkő lerakódik a vezetékekben, bojlerekben, fűtési rendszerekben is.

A víz keménységét német keménységi fokban határozzák meg.

 

VillanyóraMiért kerül pénzbe a vízkő?

A kicsapódott vízkő a mosó- és mosogatógépeknél túlhevíti a fűtőszálat, akadályozza és koptatja a forgó alkatrészeket, ezzel csökkenti a gépek élettartamát, valamint növeli a készülék áramfelvételét, ami a villanyszámlán jelentkezik.

A vízkő tehát nem csak ott van jelen, ahol látjuk. A vízkő bevonja a radiátor és a kazán belsejét is,  erősen lerontva ezzel a hő leadását. Ez a mi szemünkkel csak a gázszámlán lesz látható!

1 mm lerakódás kb. 30%-kal több energia-felvételt jelent, később akár a teljes rendszer cseréjét is indokolttá teheti. Takarításnál pedig erős vegyszereket használunk nem gondolva azzal, hogy ezek az erős vegyszerek a lefolyóba kerülve károsíthatják környezetünket.

Központi megoldás a vízkőmentes otthonért

A megoldás a megelőzésben van!

A vízlágyító működéseA kicsapódott vízkövet a konyhai vagy fürdőszobai felületekről sem könnyű eltávolítani, egy családi ház csővezetékéből vagy fűtési rendszeréből egyenesen lehetetlen. Ezért, ha fel akarjuk venni a harcot ellene, a megelőzés a legjobb választás.

A leghatékonyabb vízlágyítási módszer az ioncserélés, amely egy kémiai eljáráson alapul.
A vízben oldott, és könnyen kiváló kalcium és magnézium ionokat egy gyantatölteten vezetjük keresztül, ahol nátrium ionokra cseréljük azokat. A kalcium- és magnéziumionok a gyanta felületén maradnak. Az így kezelt víz nem tartalmaz kalciumot, így nincs kicsapódó vízkő.

Kabinetes vízlágyító - Nagy kabinetPlatinus Aqua ioncserés vízlágyító készülék

A Platinus Aqua vízlágyító készülék olyan megoldást kínál Önnek, mellyel akár 0-s keménységű lágy vizet is elő tud állítani.A készülék teljesen automatikusan végzi az egész ház vizének lágyítását. A komputeres vezérlőfej méri a felhasznált víz mennyiségét, és a szükséges időben, éjszakára időzítve, regenerálja a gyantát. A készülék felügyeletet nem igényel, működése teljesen zajmentes.

A készülék kezelése a felhasználó részéről havonta ellenőrizni a tartályban a só mennyiségét, szükség esetén utántölteni az általunk biztosított nagy tisztaságú ipari sóval. A tisztítást, műszaki ellenőrzést és beállításokat az évente esedékes karbantartások alkalmával végezzük el.

A vízlágyító készülékkel csak nyerhet! Nézzük meg, mit:

  • a vízlágyító megvédi a vízvezetéket és a konyhai, fürdőszobai berendezéseket
  • energiát takarít meg, ezáltal csökkenhet a villany- és a gázszámla is
  • a csempék és a csapok folyamatosan csillognak
  • kevesebb tisztítószert kell használnia, figyelve a környezet megóvására

Milyen költsége van egy vízlágyítónak?

Egy ioncserélős vízlágyító készüléket minden esetben méretezni szükséges a fogyasztáshoz és a felhasznált vízhez, hogy költséghatékony legyen az üzemeltetése.
Ehhez több adatra is szükség van, mint pl. a víz keménysége, a lakás havi vízfogyasztása, a bejövő víz nyomása stb. Ezért a pontos típus kiválasztása és az üzemeltetési költségek kiszámítása csak ezután lehetséges.

Amennyiben vízlágyító készülék vásárlását tervezi, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a szükséges adatok megadásához, vagy kérjen ingyenes szaktanácsadást!

Kérdezzen bátran kollégánktól!

Amennyiben az eddigiek során nem talált választ minden kérdésére, válasszon az alábbi lehetőségek közül!
Szabó Ildikó - Platinus Aqua ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálat:
Szabó Ildikó
+36 30 399 5600
+36 1 323 0000
Kálmán Ernő - Platinus Aqua ügyfélszolgálat
Műszaki kérdésekben:
Kálmán Ernő
+36 30 237 0030
+36 1 323 0000