tumblr_ndlccfP0Mc1qb0bzxo1_500

Magyarország gyógyvizei

A magyarországi fürdőkultúra több mint kétezer éves. Ez nem csoda, hiszen hazánkban számtalan helyen tör gyógyító hatású ásványvíz a felszínre. Ezeket a gyógyforrásokat már az ókori rómaiak is használták. A hazai gyógyvizek szerte a világon ismertek; számtalan külföldi turista keres fel minket, hogy megmártózhasson a Hévízi-tóban vagy épp a Széchenyi fürdő vizében. A gyógyvizeket két nagy csoportra oszthatjuk: 30 fokos hőmérséklet alatt hideg-, a felett pedig meleg gyógyvízről beszélünk. Hazánkban egy 2000-es adat szerint összesen 1289 termálkút található. A vizeket kémiai összetételük alapján is csoportosíthatjuk.

 

Szénsavas vizek

A szénsavas vagy savanyúvíz az a gyógyvíz, amelynek 1 literében több mint 0,6 gramm hidrogén-karbonát van. Ásványvízként és gyógyászati céllal is fogyasztják. Hasonló forrás található Mihályiban, Répcelakon vagy Maconkán.

Kénes vizek

A kénes gyógyvizekben kén-hidrogén, nátrium-szulfid, karbonil-szulfid vagy kalcium-szulfid található. A kénes fürdő a bőr- és reumás betegségek gyógyításában játszik nagy szerepet. Ilyen forrás található például Budapesten, Balfon vagy Harkányban.

Keserűvizek

A keserű ízű gyógyvizekben szulfátionok, illetve esetlegesen magnéziumionok és nátriumionok találhatók. Hatékony hashajtónak számítanak. Hasonló forrás tör fel Nagyigmándon, Őrmezőn vagy Tiszajenőn.

Alkalikus vizek

Az alkalikus vizekben nátrium- és hidrogén-karbonát ionok találhatók. Ivókúraként alkalmasak légúti és gyomorhurut kezelésére. Ilyen forrás található többek közt Gyulán, Mezőtúron, Szegeden, Szolnokon vagy Szécsényben.

Vasas vizek

A vasas vizek 1 literében legalább 0,03 grammnyi vas található, illetve kalciumot és nátriumot is tartalmazhatnak. Ivókúraként alkalmazzák vérszegénység esetén. Hasonló forrás tör fel például Parádon vagy Mohán.

Földes és meszes vizek

Legfontosabb alkotórészeik a magnézium-, a kalcium- és a hidrogén-karbonát ionok; a vizeket gyomor-, szív- és reumatikus betegségek gyógyítására alkalmazzák. Ilyen forrás található Budapesten, Esztergomban vagy Kékkúton.

Konyhasós vizek

A nátrium- és kloridionokat tartalmazó vizeket reumás vagy női betegségek kezelésére használják. Jódot és brómot is tartalmazhatnak. Hasonló forrás található például Debrecenben vagy Egerben.

Radioaktív vizek

A rádiumiont tartalmazó vizek fájdalomcsillapító hatásukról ismertek. Hasonló forrás tör fel Miskolctapolcán, vagy Hévízen.

Hévizek

A kevés oldott szilárd anyagot tartalmazó vizeket reumás betegségek kezelésére használják. Budapesten több ilyen forrás található.

rudas-baths

 A víz élettani szerepeAz ásványvizekről

Kristálytiszta ivóvíz otthon, a konyhában